Minikertek - Miniatűr kertek

Ha nincs nagy kertünk, akkor is élhetünk szép környezetben, növények között. Akinek csak egy pici kertje, vagy erkélye van, találhat olyan lehetőségeket, mely egy kis tálban odavarázsolja a természetet. Természetesen házunk belsejét is díszítheti egy-egy ilyen minikert.

Kíváncsi, hogyan alakultak ki a minikertek?       tovább a minikertek kialakulásának történetére

A minikert legegyszerűbb kialakítása, ha kertünkben található egy nagyobb kő, melynek réseibe kövirózsát vagy varjúhájakat ültetünk. Ezeknek a növényeknek nincs szükségük túl sok földre az ültetéshez. A pici résekben növesztik gyökereiket. A legfontosabb, hogy napos helyen legyen elhelyezve, illetve, hogy a kő réseiben túl sok víz ne tudjon megállni, mert a pangó vizet nem szeretik.  

minikertminikert
Egy picivel bonyolultabb csak a minikert létrehozása, ha nincs ilyen szép, természetes kő a kertünkben, illetve csak erkély vagy az ablak párkánya áll rendelkezésünkre a minikert elhelyezésére.

Válasszunk ki egy laposabb kaspót, vagy bármilyen edényt, ami megtartja a vizet. Az alsó harmadába öntsünk apró szemű kavicsot (ez lesz a vízelvezető réteg), erre a rétegre érdemes egy kis faszenet tenni, majd valamilyen szintetikus anyagot ráhelyezni, mely csak a vizet engedi át, a földkeveréket nem (pl. nylon kilyuggatva...). Felette pedig töltsük meg virágfölddel és homokkal (fele-fele arányban összekeverve). Ültessük be a növényeket (varjúhájak, kövirózsa), majd tetszés szerint borítsuk be egy réteg fehér kaviccsal (lásd lenti képen) vagy akár színes dekorkövekkel.

Minikert a kertben Minikert a kertben

Mutatok még pár egyszerű minikertet:

Minikert Zsámbékon 


Ez a kőbe vájt minikert Zsámbékon, a Romtemplom kertjében található. Ötletes és szép megoldás. Kövirózsát kültérre érdemes ültetni, ugyanis lakásban, ha kevés fény illetve napsütés éri, hamar felnyurgul.Minikert saját


Minikert Zsámbékon Látható, hogy egyszerű minikert megoldásokkal szép környezetet teremthetünk magunknak kis helyen is.

A minikert egy típusa lehet a tündérkert. A tündérkert alapvetően egy minikert, mely egy jelenetet ábrázol, történetet mesél el. Ha megnéznél néhány tündérkertet kattints ide.

A miniatűrkertekről sokkal több információt találsz a www.bernikert.blog.hu-n. Iratkozz fel a hírlevélre, és minden hónapban új információkat kapsz a minikertekről, tündérkertekről.