Chelsea Physic Garden sziklakertje


Nagy-Britannia legrégebbi botanikus kertjét A londoni Gyógyszerészeti Társaság alapította 1673-ban azzal a céllal, hogy a gyakornokok tanulmányozni tudják a gyógynövények termesztését és használatát. Amikor a Társaság kiválasztotta ezt a 4 hold méretű területet a Temze partján, már híres volt a környék veteményes kertjeiről, valamint itt volt VIII. Henrik, Sir Thomas More és Sir John Danvers néhány épülete is. Utazásra ugyanis biztonságosabb és gyorsabb volt a vízi közlekedés, mint a szárazföldi.

Chelsea Physic Garden
Kép forrása: http://chelseaphysicgarden.co.uk/the-garden/plant-collections/

Az első főkertész a gyógyszerész John Watts volt. A kert látványosságaihoz tartoztak az üvegházak is. Ezek közül az egyiket fűtötték, 1685-ben azt jegyezték fel róla, hogy ez az első ilyen épület Európában (John Evelyn). A következő főkertész Philip Miller (1691-1771) volt, aki közel 50 évig dolgozott a Chelsea Physic Gardenben, ez idő alatt vált világhírűvé a kert. Nála tanult William Aiton, aki később Kew első főkertésze lett. Miller írta a Dictionery of Gardening-t, mely a brit és amerikai kertészek egyik alapműve. A kertet csak 1983-ban nyitották meg a nyilvánosság előtt. Nagyon sok gyógy- és egyéb hasznos növény található szisztematikus rendben a kert északi végében (www.chelseaphysicgarden.co.uk).
A kert közepén helyezkedik el az egyik legelső ember által készített - sziklakert, melyet 1772-ben hoztak létre. Stanesby Alchorne 40 tonna a londoni Towerből származó követ ajándékozott. Az adomány célja az volt, hogy olyan hegyi növényeket termesszenek, melyek ilyen jellegű sziklás talajt igényelnek. A kert kapott még nagy mennyiségű kavicsot és mészkövet (John Chandler adománya) valamint Izlandról származó lávát Joseph Bankstól. Ezek az anyagok tették lehetővé, hogy a sziklakert a következő év nyarán elkészüljön. A kertet William Curtis építette. Későbbiekben a Towerből származó kövek egy részét kivették, mivel a fekete bazalttal túl nagy kontrasztot alkotott a fehér kő, így nem tudtak kellő hátteret adni a növényeknek. A növények üveg alatt helyezkedtek el, mivel sokkal erősebb napsütést igényeltek virágzáskor, mint az Angliában megszokott (Thomas, 1989).
Ez a sziklakert nem azért készült, hogy valamely természetes tájat imitálja, megjelenítsen egy hegységet, vagy völgyet, hanem, hogy lehetővé tegye a növények elhelyezését. Ezért építettek be többféle követ is, hiszen nem a látvány számított, hanem az, hogy a növények ezen az éghajlaton is jól érezzék magukat (Huxley, 1992).

Ha szeretnél többet olvasni érdekes kerti dekorációkról, házilag is könnyen elkészíthető ötletekről, növényekről, minikertekről, tündérkertekről: iratkozz fel a hírlevélre, vagy nézz szét a Bernikert Blogon is.